Somer-Magyar kisszótár 

Asztali „áldás“: Ezt a mondókát minden közös étkezés előtt elmondjuk, például a táborokban, és csak ez után, mikor mindenki előtt van étel, kezdünk el enni. Így hangzik: "Ashrei Haish, Ochel Bakvish, Ochel Mazon, Bete Avon, Bete Avon, Bete Avon, Toda raba, bevakasha, echad, staim, shalos, arba": és itt mindenki azt mondja, amit akar. (Példáknak okáért: ááá, kecske, negev, möür, dinnye, tehát értelmes összefüggést nélkülöző artikulálatlan kiáltás, vendéglátóink gyakori nagy örömére.)

Boger: Átmenet a normális gyerek, és az ön- és közveszélyes madrich között. ~nek nevezzük azt, aki vállalkozó szellemében furcsa módon arra vetemedik, hogy a madrichhá válás rögös útjára lépjen. Idén fejeződött kezdődik egy újabb, másfél éves vezetőképzés, 15 év feletti chanichoknak, melynek eredményeképp majd soook friss arccal egészülhet ki a madrich-társadalom.

Chanich: Ez az egyedfejlődés első szakasza. Ő az, akiért a Somer van, számára készítik a madrichok a peulákat. Egy átlagos szervezetben tagnak, érdeklődőnek, látogatónak vagy résztvevőnek hívnák őt. Vagy egyszerűen gyereknek.

Hóra: A hóra, avagy a Rikudei Am (néptánc, héberül) egy nagyon szórakoztató és felszabadító mozgásforma, amely nem csak a testnek, és a léleknek tesz jót, de elmesélhetetlen élmény, amikor sokan, együtt, ugyanazokat a lépéseket táncoljuk, persze olykor mindenki elrontja, de összességében nagyon hangulatos dolog. Ha valaki nem tudja a táncokat, az sose baj, madrichjaink és jópár chanichtársuk is szívesen besegít majd!

Hulca: A someresek „egyenruhája“. Kék vászonból készült, hosszú ujjú ing, melyet jellegzetes fehér madzag köt össze gombok helyett. Szimbolikus jelentéssel bír, főként fontos alkalmakkor viselendő.

Kvuca: Héber eredetű szó (mily meglepő...), csoportot jelent. Minden ~nkért két-két madrich felelős, főleg ők tartják a ~ tagjainak a foglalkozásokat, programokat.

Korcsoportok/csoportok/kvucáink:

Parparim: (pillangók) A legkisebb korcsoport, 6-10 éves chanichok lelőhelye, péntekenként 17-19 óráig várjuk őket peuláinkon.

Kivsza schora: (fekete bárány) A közepesek: 11-13 éves korig várunk ide chanichokat, 17-20 óráig.

Leviatan kachol: (kék bálna) Ők nagyon nagyok. 14-16 évesek, és 29-22 óráig az övék a terep a kenben.

Zorea: (szinte fordíthatatlan, nyíló-rügyező-bimbózó rügy-bimbó a jelentése, kb.) A legeslegeslegnagyobbak, a 17. életévüket betöltött, vagy ahhoz igencsak közeledő komoly és bölcs fiatalok. Peulájuk a Leviatannal egy időben fut.

Madrich: Az a különös állatfaj, melyet egy rendszerrel ezelőtt még ifinek bélyegeztek meg. A madrichok azok, akik a Somert összetartják, megszervezik és megtartják a programokat, peulákat, és szavazati joggal rendelkeznek a madrichgyűlések fontos döntéseiben. Jelenleg 10 ilyen lelhető fel a Somerben.

Mazkir: A ~ az, aki összeköt mindet a többi someres kennel, gyűlésekre jár, képvisel minket, és szavaz a nagy döntésekben. Azért felelős, hogy az ideológiai háttér, a someres értékek belekerüljenek a programokba. Idén Nógrádi Maya került a posztra.

Ken: (fészek) Jelenleg az Izabella utca 39/b-ben lakunk, reméljük, még sokáig! Programjainkra, pénteki peuláinkra itt kerül sor.

Mifkad: Zászlófelvonás, zászló előtti tisztelgés. A Somer táborai minden reggel ~dal kezdődnek. A Hatikvát énekeljük, és ilyenkor hangzik el a napi "eskü", ebben is vicces felidézések az előző napról, és utalások az aznap még előttünk álló megpróbáltatásokra.

Pávatoll: A Hasomer Hacair negyedévente megjelenő hírlevele, amit sokan újságnak becéznek. Olykor évkönyvet is kiadunk.

Peula: A Somer ~in az érdeklődők könnyedén beszélgetve, játszva, audiovizuális eszközök segítségével tanulhatnak a zsidó kultúráról, Izraelről és bármiről, ami ehhez közvetve, vagy közvetlenül kapcsolódik. A ~k célja lehet egy-egy téma alapos átbeszélése, több oldalról való megközelítése, továbbá a chanichok látókörének tágítása, döntésképességük fejlesztése. Ez nagyon komolyan hangzik, igazából egyszerű informális oktatásról van szó. Mindjárt más.

Rosh Chinuch: A Somer oktatási vezetője. Feladata a szervezet oktatási hátterének és az oktató tevékenység színvonalának biztosítása, a terítékre kerülő témák kidolgozása, de hívják a Somer kulturális managerének is. Ezt a posztot 2 éve Nógrádi Noá tölti be.

Rosh Ken: Az a korlátolt felelősségű cirkuszigazgató és porondmester, aki a Somerben dolgozó különböző különös állatfajtákat próbálja munkára ösztökélni. Ha lenne névjegye, akkor azt írhatná a neve alá, hogy a Somer programigazgatója. Ezévben, (és múlt évben is) Ligeti Anna Sára e jeles személy minálunk.

Shaliach: Ez a szó izraeli kiküldöttet jelent, akit az izraeli Somer Magyarországra delegál. A ~ a mindenkori vezérigazgató, törzsfőnök, samesz és kereszt(dávidcsillag)apa/anya szerepét tölti be. Feladata elsősorban technikai jellegű, ő a felelős a Somer teljes működéséért. Nemrég kaptunk egy kedves, szép és okos küldöttet: Yamit Baruch a jelenlegi ~unk.

Somer: A nevünk. Eredetileg -héberül- Hasomer Hacairnak (Ifjú Őrzők) mondják. Ez a baloldali, cionista mozgalom lassan 95 éve kezdte meg működését Magyarországon, a betiltás után 1990-ben éledt újjá. Izrael állam építésében a Somer kibucain keresztül veszi ki a részét. Jelenleg 80 someres kibuc működik Izraelben. A világban több tucat kent tart fönn a mozgalom, s így ezrek hordhatják a hulcát. Most aztán forgathatjátok a szótárat, ha ezt a szócikket érteni szeretnétek. A magyarországi Somer elsődleges célja a zsidó hagyományok megőrzése, az identitástudat kialakítása, útmutatás annak megtalálására. A Somer nyitva áll zsidók és nem „szidók“ előtt egyaránt.

Kórus: Punnyadt próbáktól, és unalmas beéneklésektől mentes zsidó ifjúsági ~. Hetente egyszer próba, kellemes társasággal, és könnyed hangulattal. Érdeklődni és jelentkezni Fehér Amandánál a 06-20-218-11-79-es számon lehet

Szombati áldások:

Gyertyára: Baruch Ata Adonaj, Elohenu Melech Haolam, Aser Kidsanu Bemicvotav Vecivanu Lehadlik Nel Shel Shabbat.

Kenyérre (barcheszra): Baruch Ata Adonaj Elohenu Melech Haolam, Hamoci Lechem Minha'arec.

Tábor: A Somerrel általában ősszel, télen és tavasszal szoktunk ~ozni, ami 3-5 napos kirándulást jelent valahol az országban. Tábori hagyományaink a teljesség igénye nélkül: mifkad, éneklés, tánc (hóra), kézműves foglalkozások, peulák, egy-egy éjszakai program és a végeláthatatlan madrichgyűlés. Minden tábornak van egy témája, amit feldolgozunk a programok során, a most következő, Őszi ~ témája például a "Teremtés". A tábor szokásos létszáma 60 fő körül mozog. Ezen kívül nyáron pár hétre Izraelben, év közben pedig 2-3 nemzetközi találkozóval, szemináriummal, és lengyelországi emlékúttal foglaljuk el magunkat, és egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://somer.blog.hu/api/trackback/id/tr521457710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása