somer 2009.10.18. 12:36

Kedves Szülő!

Engedje meg nekünk, hogy bemutatkozzunk: mi vagyunk a Somer, avagy teljes nevünkön a Hasomer Hacair zsidó ifjúsági szervezet. Na de mi is ez a gyakran emlegetett „Somer”?

Nevünk 95 év alatt sem vesztett jelentéséből. „Fiatal Őrzőkként” mindez idő során és ma is azért dolgozunk, hogy a zsidó ifjúsági közösséget formáljuk, tanítsuk és fenntartsuk.

 

 

Tevékenységeink

Célunk, hogy ne csak egy-egy élményt nyújtsunk a gyerekeknek, hanem folyamatos programokkal, évi 4 táborral, közös élményekkel gazdagítsuk mindennapi életüket. Ennek jegyében minden héten, péntekenként foglalkozásokat tartunk, és ezen felül is szervezünk kulturális- és sportprogramokat. Nemzetközi programjainkon, Izraeli útjainkon, és külföldi képzéseinken, táborainkban életre szóló élményeket, tapasztalatokat és barátságokat szerezhetnek. Foglakozásaink (peuláink) során az informális oktatás eszközeivel, kreatív módszerekkel érjük el, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a körülöttük lévő világ megértéséhez, egymáshoz, és a zsidó kultúrához, hogy viták, beszélgetések során tanuljanak meg egymással kommunikálni, véleményt alkotni, érvelni. A gyerekek kortársaikkal tapasztalhatják meg a színvonalas szórakozás, és a szórakoztató tanulás nyújtotta élményt.

 

Vidák Vera (Panni, Sári és Andris anyukája):

„A gyerekközösség itt nagyon nyitott: valami miatt itt nem működik közöttük az a kritikus, kegyetlen versenyszemlélet, ami uralkodik az iskolákban, a sportklubokban. Egyszerűen, előítéletek és elvárások nélkül, szeretik egymást. A peulákon olyan alapvető etikai, erkölcsi témák kerülnek rendszeresen elő, amikről nekünk még liberális szülőkként is ciki lenne beszélgetnünk a gyerekekkel, mégis jó, hogy ezek előkerülnek, és felnőttes, de fiataloktól jövő moderálás mellett elmondhatják a véleményüket és megismerhetik másokét. Jó, hogy valami köti őket a zsidósághoz, az ünnepekhez. Az sem utolsó szempont, hogy 14 évesen a lányom itt élik ki a csavaroghatnékját is.”

 

Wirth Judit (két madrichunk, Noá és Maya anyukája):

„Büszke vagyok a lányaimra, akik azután, hogy gyerekként ennyit kaptak a Somertől, most maguk is ugyanezt az élményt akarják nyújtani a mostani gyerekeknek. Sajnálom, hogy fiatalként nekünk nem volt ilyenekre lehetőségünk, de nagy öröm, hogy ők már ilyen módon is megélhetik a zsidóságukat, a közösségi élményt.”

 

Az általunk képviselt értékek

Olyan, alapvető fontosságú értékeket mutatunk meg a gyereknek, amelyek a mai világ hétköznapjaiban már kevésbé hangsúlyosak, de amelyek elsajátítása utat mutathat nekik saját, egyéni identitásuk kialakításában. Ezekből a későbbiek során is, az élet minden területén építkezhetnek. A szociális érzék fejlesztése, azaz a nyitottság, a tolerancia, egymás elfogadása, az együttműködési készség kialakítása legfőbb oktatási irányelveink közé tartozik. Szeretnénk elérni, hogy tágabb perspektívából, különböző nézőpontokból közelítsék meg azokat a kérdéseket és kihívásokat, amelyekkel szembesülnek, teret adni kreativitásuknak, hogy merjenek fellépni, megnyilvánulni. Természetesen mindezeket az adott korosztály igényire szabva, nekik megfelelő szinten, és általuk befogadható módon adjuk át.

 

Képzett ifjúsági vezetőink (madrichjaink) sok szeretettel várnak minden gyermeket és fiatalt, 6-tól 19 éves korig, és persze Önt is. Kérdezzen bátran, nézzen be hozzánk, és győződjön meg róla, hogy gyermeke itt odafigyelő, biztonságos környezetben töltheti a péntek estéket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://somer.blog.hu/api/trackback/id/tr751457723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása